Hyacint: een bolleboos

Hyacint: een bolleboos

Hyacinten gaan in het voorjaar uit hun bol. Buiten is dat zo rond maart en binnen kan het wat eerder zijn. De omgevingstemperatuur en een aan- of afwezig voorjaarszonnetje bepalen of hij al wakker wil worden. Hyacinten stammen oorspronkelijk uit landen rond het oostelijk deel van de Middellandse Zee.

Geur en kleur, waar voor je geld

Hyacinten zijn geweldige bloeiers en heerlijke geurplanten. Uit iedere bol groeien zes tot acht groene bladeren rond een bloemsteel die soms wel 30 cm lang kan zijn. De oorspronkelijke, wilde soort (Hyacinthus orientalis) vormt maar zes tot twaalf bloempjes per tros. Die kleine bloempjes worden nagel genoemd. Bij de veredelde, gekweekte hyacinten van GroenRijk kan het aantal nagels oplopen tot wel vijftig stuks.

Verzorging van Hyacinten

De verzorging van je Hyacinten-in-schaal is heel eenvoudig. Zet de schaal op een lichte plek, maar niet in de directe volle zon voor een raam op het zuiden. Liever op een wat koeler plekje, dan kan je veel langer van de bloemen genieten. Hun heerlijke geur verspreidt zich al gauw door je huis. Zorg dat de grond in de schaal niet uitdroogt.

Hyacinten, tips en weetjes:

  • De intens bloemige geur is een geliefd ingrediënt van parfum.
  • Hyacinten willen een koele standplaats.
  • Zorg dat de aarde van de hyacint niet uitdroogt.
  • De kleine bloempjes heten nagels.
  • Hyacinten komen uit de asperge-familie.
  • Vergeten buiten te planten? Elk voorjaar heeft GroenRijk een rijke keuze in (sier)pot of schaal! 

Waardering blijft

In Nederland worden hyacinten al eeuwenlang veredeld (sinds ca. 1550). De wilde soort bloeit met violetblauwe bloempjes. Die kleur bestaat bij de veredelde cultivars nog steeds. Kwekers hebben daarnaast diverse andere bloemkleuren ontwikkeld. Er bestaan nu witte, gele, rode, roze, paarse en dus ook in allerlei tinten blauw bloeiende kweekvormen. Zoveel variatie, daar ben je voorlopig nog niet op uitgekeken!

Naamgeving

De naam Hyacint stamt iets verder terug. Het is een naam die naar een ver verleden en een zekere Hyakinthos te herleiden valt. Dat was een Spartaanse prins en een halfgod (zijn moeder was een godin). Hij werd per ongeluk gedood door een discus die de god Apollo had geworpen. Terwijl hij stierf bloeide er aan de voeten van Apollo een plant met hyacintachtige bloemen op. Zo leefde Hyakinthos voort.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...