Hoe kom ik aan de naam ooievaarsbek?

Hoe kom ik aan de naam ooievaarsbek?

De vrucht van een Geranium lijkt op de snavel van een ooievaar. Dus daar komt de Nederlandse naam Ooievaarsbek vandaan. Als we het toch over namen hebben... Voor het gemak worden alle soorten in en om het huis Geraniums genoemd, maar eigenlijk is die naam voorbehouden aan de wilde plant. De gekweekte soorten zijn Pelargoniums. GroenRijk zet dit voorjaar de Pelargonium Zonale in de schijnwerpers!

Pelargonium zonale: verveelt nooit

Geraniums zijn al lang niet meer voorbehouden aan kasteeltuinen en oranjerieën. Sinds de wilde variant in de 16e eeuw vanuit Zuid-Afrika werd ingevoerd, en kwekers begonnen met veredelen, verfraaien ze tuinen, balkons en terrassen. Pelargoniums zonale zijn er in wit, rood, licht en donkerroze, zalm, lila en paars. En in overweldigende combinaties van deze kleuren. Extra lieflijk zijn de ton sur ton varianten met subtiele nuances van een enkele kleur.

Staande Geranium

De Pelargonium zonale is een staande Geranium. Het is een robuuste plant waarbij de bloemen fier op de stelen staan. In tegenstelling tot hun familieleden Pelargonium peltatum hangt deze soort dus niet. De bladeren van de zonale zijn vrijwel rond. Meestal hebben ze één kleur maar er zijn ook bontbladige varianten met lichtgroene randen of met donkerrode banen over de bladen. Ook uit de bladvariatie blijkt dat dé Geranium niet bestaat, er zijn honderden soorten.

Verzorgingstips voor Geraniums

  • Zorg dat Geraniums altijd licht vochtige grond hebben, maar let op dat het water goed weg kan lopen.
  • Wanneer je ze in bakken zet is de grond natuurlijk wel iets sneller uitgeput. Dat los je simpel op met een scheutje vloeibare meststof in het gietwater elke 14 dagen.
  • Volle zon is voor Geraniums eerder een beloning dan een straf.

Geraniums laten overwinteren, het proberen waard!

Temperaturen lager dan 5 graden verdragen Geraniums niet. Vandaar dat ze in ons klimaat eenjarig lijken. Maar de echte plantenliefhebber hoeft zich daar niet bij neer te leggen. Het is gewoon een kwestie van temperatuurbeheersing. Laat ze binnen overwinteren, of zorg voor een buitenplek boven de 5 graden. Teveel gedoe? Bij GroenRijk hebben Geraniums in april gelukkig weer kleine prijsjes. Sowieso een goede reden om de verzameling flink uit te breiden!  

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...