Wat is mijn link met prikkeldraad?

Wat is mijn link met prikkeldraad?

Prikkeldraad is de bijnaam van Calocephalus brownii, ook wel zilverstruikje. Het zilvergrijze plantje heeft fijne takjes die zigzag door elkaar groeien. Die groeiwijze heeft wat weg van koraal, of van een bos prikkeldraad! Gelukkig heeft het zilverstruikje slechts grillige takjes en geen enkele stekel.

Calocephalus brownii blikvanger in optima forma

Hoewel de Calocephalus brownii in de zomer kan gaan bloeien is dit niet het meest opvallende kenmerk van de plant. De attractiviteit zit echt in de kleur van de minuscule blaadjes die dicht tegen de takjes liggen. Het zilverstruikje combineert daardoor fantastisch met andere planten. Kies als buur een plant met diepgroen of frisgroen blad. Of planten die blauw of paars bloeien. Ook hoogteverschil kan goed werken. Calocephalus brownii is laagblijvend (ca. 25 cm), dus een iets hogere heester ernaast laat beide tot hun recht komen.

Hier ken je Calocephalus brownii van!

Als je hem als plant niet kent, ken je hem misschien wel de toepassing in kerststukjes en -kransen. Je kunt zelf ook takjes ‘oogsten’, zolang je dat maar doet voordat het vriest. Af en toe licht snoeien heeft als voordeel dat de plant sterker wordt en dat je de mooie bolvorm kan behouden. Calocephalus maakt een goede start als je hem de eerste tijd flink water geeft. Daarna is wat droogte geen probleem. Zorg sowieso voor goed doorlatende grond.

Welke temperatuur wil Calocephalus brownii?

Het Zilverstruikje kan in half zon. Een schaduwrijk dagdeel is geen enkel probleem voor de plant. Calocephalus is matig winterhard, dus hij heeft wat aandacht nodig voordat hij de winter in gaat. Staat je zilverstruikje in een pot? Verplaats die dan naar een koele plek binnen. Bijvoorbeeld een bijkeuken, carport of garage. Zilverstruikjes in de tuin hebben bedekking nodig. Dat kan bijvoorbeeld met een fleecedeken eromheen, of – milieuvriendelijker – met een toef (cavia)stro. Plaats tegen het wegwaaien een cirkel van stenen of prik takjes in de grond.

Nóg meer namen voor het zilverstruikje

Calocephalus brownii, zilverstruikje, prikkeldraad? Hebben we dan alle namen gehad? Nee, de botanische naam van de plant is Leucophyta brownii. En de plant wordt ook nog regelmatig zilvernoelje genoemd. Engelsen noemen hem lieflijk Cushion Bush en Duitsers focussen ook op de stekels-die-er-niet-zijn: Stacheldrahtpflanze. En de Fransen? Die houden het gewoon op Calocephalus!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...