Alles over de Nordmann kerstbomen

Alles over de Nordmann kerstbomen

Ja, zet de gezaagde Nordmann in een kerstboomstandaard en geef de boom regelmatig water en kerstboomvoeding

Je zou het niet verwachten, maar de Nordmannspar komt niet uit het noorden van Canada of Noord-Europa maar uit Noordoost-Turkije en het Kaukasus-gebied even ten noorden daarvan. In dat gebied worden het echte reuzen van soms wel 70 m hoog met een kaarsrechte, zware, gegroefde stam die er in de bossen daar bijstaan of ze er al sinds mensenheugenis stonden. Ze kunnen inderdaad honderden jaren oud worden en vallen vooral op door het mooie, glanzende, donkergroene loof. Dat naaldvormige blad staat niet als een dubbele kam aan de twijgen, maar bedekt de twijgen geheel (ze liggen er overheen), waarbij de naaldjes iets naar voren wijzen. Aan de onderkant van ieder naaldje kun je twee zilverkleurige strepen ontdekken. Dat zijn huidmondstreepjes waardoor het blad ademt: stikstof en koolzuur wordt erdoor uit de lucht opgenomen en zuurstof wordt erdoor uitgeademd. 

De Nordmann als kerstboom
Als kerstboom wordt de Nordmannspar (met dubbel ‘n’) steeds meer gewaardeerd. Vooral vanwege de sterkte van de naaldvormige blaadjes. Die vallen lang niet zo snel af als bij de ‘gewone’ kerstboom en veel mensen vinden de donkergroene kleur en de glimmende naaldjes ook veel mooier. Als kerstboom worden van de Nordmannspar alleen jonge exemplaren van enkele jaren oud aangeboden. Oudere exemplaren worden al snel te groot. Een boompje van een jaar of zeven is al gauw 3-4 m hoog. Jonge Nordmannsparren bloeien nog niet. Dat gebeurt pas op latere leeftijd. Dan verschijnen de 12-15 cm lange bruine kegels (4-5 cm dik) die, zoals je ongetwijfeld weet, uit een centrale ‘pen’ met daaromheen schubben bestaan waartussen de zaden worden gevormd. Heel opvallend bij de Nordmannspar zijn gepunte dekschubben die tussen de ‘gewone’ schubben door uit de kegel naar buiten steken. Maar dat zul je bij de jonge Nodmann-kerstboompjes dus nooit zien. De Nordmannspar heeft trouwens een andere opvallende eigenschap die je wel kunt zien: onder de regelmatig geplaatste takken zit vlak bij de stam vaak een kort zijtakje; bijna als een soort reserve voor als de grote tak het zou begeven.

De naam
De boom is genoemd naar Alexander von Nordmann. Nee, geen Duitser, maar een Fin. Een plant- en dierkundige die van 1803-1866 in Helsinki leefde en veel onderzoek deed. Helsinki heet in het Fins trouwens Helsingfors en Alexander werd geboren in een dorpje met de naam Ruotzensalmi, midden tussen de oneindige Finse bossen en meren (het woongebied van de kerstman dus). De Nordmannspar wordt ook wel Nordmann’s den of zilverspar genoemd. Deze soort, met z’n wetenschappelijke naam Abies nordmanniana behoort inderdaad tot het geslacht van de zilversparren (Abies). Het is dus zeker geen den, zoals ook de ‘gewone’ kerstboom geen den is, maar een spar. Die heet Picea abies. Uit die naam voel je de verwarring al opkomen. De gewone kerstboom is dus een spar (Picea) die aan zilversparren  (abies) doet denken. Echte dennen behoren tot het geslacht Pinus. De officiële Nederlandse naam van de ‘gewone’ kerstboom is Fijnspar of Gewone spar. Het is de soort die het in de bouw veel toegepaste vurenhout levert. Sparren en zilversparren komen beide op vrijwel het gehele noordelijk halfrond van onze wereld voor.

TIP
Een groot voordeel (zeker met kinderen) is dat de naalden van een Nordmannspar niet prikken, maar zacht aanvoelen. Dat is een eigenschap van de meeste zilversparren.

Verzorging
Zet het ondereind van de afgezaagde stam vast  in een kerstboomstandaard waarin je water kunt gieten. Met de draaischroeven in de standaard kun je hem stevig verankeren. De boom kan dan doorgaan met het zuiveren van de lucht en zal niet zo gauw verdrogen. Doe ook kerstboomvoeding in het water (dat heeft GroenRijk voor je). Zet de boom liever niet op een erg warme plek (niet vlak bij de verwarming).

In kort bestek
De Nordmannspar is een prachtige kleine boom met mooi donkergroen, naaldvormig blad dat niet snel uitvalt. GroenRijk levert ze nu als kerstboom met afgezaagde stam die je in een bakstandaard kunt vastzetten. Zorg dat je daar regelmatig water indoet (en kerstboomvoeding) en je zult tot in januari plezier van je mooie boom hebben.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...