De amaryllis

De amaryllis

Ja, geef de amaryllis meer water als de bloem zichtbaar wordt

Om maar met de deur in huis te vallen (zoals dat heet): de amaryllis is geen Amaryllis, maar een Hippeastrum. Amaryllis is alleen nog een al heel oude volksnaam voor deze bolplant die we allemaal als amaryllis kennen. Het punt is namelijk dat er ook een echt geslacht Amaryllis bestaat, met als meest bekende soort Amaryllis belladonna die in de zomer bloeit. En om het nog ingewikkelder te maken: zowel die echte Amaryllis als de Hippeastrum behoren tot de familie van de Amaryllidaceae. De Hippeastrum is een geslacht van Zuid- en Midden-Amerikaanse bolgewassen. Ze groeien daar in de wat drogere oerwouden en savannen, waar in de hete tijd van het jaar weinig vocht te vinden is. Vandaar dat de bollen juist ’s zomers in rust gaan en al hun loof verliezen. Ze trekken zich dan veilig in hun bol onder de grond terug. Bij ons kan zo’n bol dus heel goed ’s winters in bloei worden getrokken. Het gebeurt in grote aantallen door de beroepskwekers. 

Bloeiklaar met kerst
’s Zomers sterft al het loof van een amaryllisbol dus af. De hals van de bol blijft boven de grond uitsteken. Om rond de kerst al bloemen te krijgen, zetten de kwekers de bollen al vanaf begin augustus droog. Het loof sterft dan af en de bol wordt een aantal weken koel bewaard om de natuurlijke rustperiode na te bootsen. Langzaam wordt de temperatuur daarna opgevoerd en bol wordt opgepot en met bodemwarmte aangezet om een of meer (dat hangt van het ras en de bolmaat af) bloeistengels te gaan vormen. Pas als die er zijn, beginnen ook de riemachtige groene bladeren te groeien. Maar tegen die tijd bloeit de bol al. Je koopt de bollen nu bij GroenRijk in dat bloeistengel-stadium. Zet de pot op een lichte, warme plek in huis.  Als de bloem in de stengel zich gaat vertonen, moet je de bol meer water gaan geven. Dan verschijnen de grote, trechtervormige bloemen vanzelf en kun je wekenlang van hun pracht genieten.

Heel veel verschillen
De amaryllissen die je koopt, behoren allemaal tot de grote groep van Hippeastrum-hybriden. Er zijn een- en tweekleurige rassen, rode, roze, witte enz., ook rassen met een bijzonder gekleurde rand of andere opvallende eigenschap. Ze hebben wel allemaal ver uitstekende meeldraden met gele helmknoppen. De bloemstelen zijn altijd hol. De planten hebben vrij veel water nodig. Gebruik voor een amaryllis alleen onthard water. Regenwater is prima! Vooral grote bollen kunnen soms twee of zelfs drie bloemstengels na elkaar vormen. Uit elke stengel groeien meestal vier schitterende bloemen.

Verdere verzorging
Als je een bloeiende amaryllis vrij koud zet, bloeit hij veel langer door. Na de bloei de stengel afsnijden (het blad wel laten zitten) en de plant verder goed verzorgen (water en regelmatig plantenvoeding geven enz.). Na midden mei (na de zogenaamde IJsheiligen) kun je bol in z’n pot zelfs buiten zetten. Vanaf begin september geen water meer geven, zodat het blad afsterft. Daarna begint de hele cyclus weer opnieuw, maar het resultaat is niet altijd zeker. Als de planten tijdens de groei te weinig licht krijgen, krijg je tijdens de volgende ronde bijv. geen bloemen.  Je kunt natuurlijk ook ieder jaar nieuwe bloeibare amaryllisbollen kopen. Dan weet je zeker dat ze op tijd (met de feestdagen) zullen bloeien. Daar zorgen de beroepskwekers wel voor.

TIP
Tijdens hun groei en bloei hebben amaryllissen veel zonlicht nodig. Zet de bloeiende bollen altijd op een lichte, zonnige plek.

In kort bestek
De amaryllissen die GroenRijk nu in grote pot gekweekt aanbiedt en die rond de feestdagen prachtig zullen bloeien, luisteren eigenlijk naar de (wetenschappelijke) naam Hippeastrum. De fantastische bloei is het rijkst als je ze in hun pot licht en zonnig, maar niet te warm zet (niet vlak bij de verwarming of in heel warme lucht) en wanneer je ze voldoende (zacht) water en plantenvoedsel geeft.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...