Kalanchoë

Kalanchoë

Ja, de Kalanchoë is een makkelijke en sterke plant die lang bloeit.

De rijk bloeiende Kalanchoë’s die wij als kamerplant houden, komt oorspronkelijk als vaste plant uit de gebergtenatuur van Noord-Madagascar (het grote eiland ten oosten van Mozambique in de Indische Oceaan). Het klimaat is er in het hooggelegen binnenland subtropisch, aan de kusten is het er heet en vochtig. De heetste maanden zijn er januari en februari. Deze soort, Kalanchoe blossfeldiana, wordt daar in zijn oergedaante ca. 30 cm hoog en heeft bijna ronde, vlezige, donkergroene bladeren met vaak een golvende, geschulpte, soms wat rode rand. Het blad glanst prachtig.  Als de planten bloeien kleuren hele vlekken lichtrode bloemen de hellingen van de bergen. De bloemen steken in sterk vertakte schermen ver boven het blad uit. Het contrast is prachtig.

Niet voor niets noemen de Engelsen deze soort Flaming Katy en de Duitsers hebben het over Flammendes Käthchen. Deze naam is nooit als Vurig Kaatje of zo overgenomen. Kalanchoë is in het Nederlandse taalgebied Kalanchoë gebleven, zelfs toen alle broedplanten (Bryophyllum) – die er totaal anders uitzien – ook bij dit geslacht werden gevoegd. Daar gaan wij niet over. Wel over het fantastische aanbod aan bloeiende Kalanchoë’s dat nu in de GroenRijk-vestigingen te koop is. Bloeiende Kalanchoë’s in diverse kleuren. Want sinds de kwekers zich met deze planten hebben beziggehouden, hebben ze een complete metamorfose ondergaan – dat is niet iets dat alleen Rob Verlinden kan. Kwekers zijn de grote plantenverbeteraars. Mooie bloemen maken ze nog mooier. En als iets rood is, moet het ook roze kunnen. Sterker nog: ze hebben Kalanchoë’s gemaakt die zelfs oranje, geel en wit bloeien. Ze hebben ze groter en kleiner gemaakt. Er zijn zelfs Kalanchoe blossfeldiana-kweekvormen die maar 10-12 cm hoog worden, met namen als ‘Compacta Liliput’ en ‘Tom Thumb’ en andere die boven de 45 cm uitgroeien, zoals ‘Goldrand’. Dat ras heeft trouwens vuurrode bloemen met een gele rand. Mag je allemaal vergeten. De mooiste en de beste staan sowieso bij GroenRijk.

Roodverkleuring
Als deze Kalanchoë’s te lang in fel zonlicht staan, doen ze een kunstje dat ze in Madagascar hebben geleerd en niet zijn vergeten: ze maken hun groene blad rood. Dat maakt ze minder lichtgevoelig. En nog iets dat je moet weten: het vlezige blad lijkt heel stevig, maar eigenlijk is het best bros. Bij een wat te wilde behandeling breken de bladtopjes gemakkelijk af. Waar dat goed voor is, weten we niet. Maar neem van ons aan: in de natuur is niets er zomaar. Voor de rest kunnen we alleen maar zeggen dat de verzorging van deze Kalanchoë’s uiterst eenvoudig is. Houd de grond in de pot vochtig (niet nat) zolang de plant bloeit – en dat is vaak maandenlang. De plant slaat water op in z’n dikke blad en zal dus niet gauw verdrogen, maar zorg toch maar dat de potgrond een beetje vochtig blijft. Wordt de plant te droog dan wordt het blad geel, blijft de grond te lang nat dan kunnen de wortels gaan rotten. Dus even in het kort: de plant niet in voortdurend fel zonlicht zetten en steeds wat water geven als de potgrond wat droog begint te voelen. (Gewoon even met een vinger voelen.) Gewone luchtvochtigheid is goed genoeg.

De bloei
Iedere plant produceert een serie bloemschermen met per scherm tot wel vijftig lang-levende bloempjes. De kweker heeft al gezorgd dat je plant rijk zal bloeien. Dat heeft hij gedaan met een zogenaamde korte-dag-behandeling. Je Kalanchoë maakt namelijk alleen bloemknoppen aan als hij eerst een periode met lange, warme, lichte dagen heeft meegemaakt en daarna een koelere periode met veel minder licht, dus met korte dagen. Daar zorgt de kweker in zijn kas voor. Sterker nog: zo kan hij zorgen dat er ieder moment van het jaar bloeigrage planten klaar staan en niet alleen in hun natuurlijke bloeiperiode van februari tot mei.

TIP
Wil je je Kalanchoë’s van de zomer buiten zetten, dan kan dat prima. Maar zet ze een beetje beschaduwd neer. Morgenzon is wel goed.

In kort bestek
Alle kweekvormen van Kalanchoe blossfeldiana zijn prachtige en rijk bloeiende kamerplanten met hun ‘roots’ in Madagascar, vlezige bladeren die vocht vasthouden en rode, roze, witte of gele bloemen in volle schermen die maandenlang hun eigen feestje vieren zonder dat je er veel aan hoeft te doen: de verzorging is heel eenvoudig. GroenRijk heef ze nu volop voor je.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...