Geraniums

Geraniums

Ja, de geranium is een makkelijke plant die graag in de zon staat.

De naam geranium is heel verwarrend, want de ene geranium is de andere niet. Er zijn winterharde vaste planten voor de tuin die Geranium heten (wetenschappelijke naam), maar die we populair ooievaarsbekken noemen. En er zijn planten die we geraniums noemen, die onze winters buiten niet overleven, die naar de wetenschappelijke naam Pelargonium luisteren. Over de laatste hebben we hier. Iedereen kent ze. Het zijn die planten die overal als rijkbloeiende zomerplanten in perken, potten en bakken worden toegepast, die best een beetje droogte kunnen hebben en die een onverwisselbare, aparte, sterke, kruidige geur verspreiden. Maar daarmee geven we nog steeds niet precies aan over welke planten we hier hebben.


Er zijn tientallen soorten en een aantal hybridengroepen.
Het belangrijkst binnen het geslacht Pelargonium zijn vier grote groepen hybriden . Dat zijn 1. de geurgeraniums, planten die vooral om hun blad worden gekweekt en via hun blad allerlei fantastische geuren verspreiden; 2. de hangende geraniums uit de Pelargonium Peltatum Groep met gladde blaadjes; 3. de rijk bloeiende Franse geraniums (Pelargonium Grandiflorum-hybriden met meestal effen groen blad; en 4. de omhoog groeiende, minstens zo rijk bloeiende geraniums uit de Pelargonium Zonale Groep met bijna rond tot niervormig of schildvormig, meestal ringvormig getekend, fluwelig blad (die ring is vaak wat roodachtig). Deze week zijn de spotlights vooral gericht op planten uit deze laatste groep. Die zijn nu bij GroenRijk uiterst aantrekkelijk geprijsd en in allerlei vrolijke, bonte, zachte en felle kleuren bloeiend te koop.

Pelargonium Zonale-geraniums dus
Veel mensen denken dat dit eenjarige zomerbloeiers zijn, maar dat zijn het niet. Dit type geraniums wordt wel eenjarig gekweekt, maar eigenlijk zijn het heestertjes. Hun voorouders komen uit de Kaapstreek van Zuid-Afrika, waar ze kleine, bossige struiken vormen met vrij dikke, vlezige, tamelijk breekbare stammen en takken, rijkbloeiend en in kleine groepen groeiend. De bloemen verschijnen in grote, ronde tot bolronde schermen aan stengels vanuit de bladoksels. De bloemen zijn kleiner dan bij de sterk erop lijkende Grandiflora-hybriden, maar de Zonale-geraniums bloeien veel langer. Op een korte rustperiode na kunnen ze zelfs het hele jaar door bloeien als de omstandigheden goed zijn. Dat is bij ons in het koude jaargetijde natuurlijk niet het geval, maar dan kun je ze binnen als kamerplant houden. Meestal worden de planten na één bloeiseizoen in de herfst weggedaan, maar dat hoeft dus niet. De belangrijkste bloeiperiode is van april tot ver in oktober. Er zijn honderden cultivars die in allerlei kleuren bloeien. Bij de meeste zijn de bloemen enkel (met vijf bloemblaadjes waarvan er twee omhoog en drie omlaag zijn gericht), maar er zijn ook gevuldbloemige rassen. De hoogte van de planten kan per cultivar sterk variëren van 15-40 cm. Er zijn ook rassen met (behalve de tekening) ook andere bonte effecten op het fluwelige blad, bijvoorbeeld roomwitte of oranje gekleurde delen. Het blad verspreidt bij kneuzing de typische geraniumgeur. De bloemkleuren variëren van allerlei tinten rood, via roze en lila naar wit. Echt geel en hard blauw komen niet voor. Vroeger werden bijna alle Pelargonium-hybriden uit stek vermeerderd, maar vooral Zonale-hybriden worden steeds vaker uit zaad opgekweekt. Dat zijn vaak zeer gelijkvormige F1-hybriden die in korte tijd enorm populair zijn geworden.
De Zuid-Afrikaanse soorten Pelargonium werden vooral met de Nederlandse handelsschepen al sinds de 17e eeuw naar Europa gebracht, maar ze werden – heel merkwaardig – in eerste instantie met name in de Alpenlanden populair.

Makkelijke verzorging
Zonale-geraniums verdragen buiten een plek in de volle zon uitstekend. Geef royaal water, maar de planten doorstaan een korte, tamelijk droge periode ook goed. De bovenste laag grond in de pot mag telkens wat indrogen voor je opnieuw water geeft. Geef eens per veertien dagen kalirijke voeding in gietwater. De planten verdragen geen temperaturen onder 6 °C.

TIP
Zonale-geraniums  groeien het liefst in vrij droge lucht. Bescherm ze daarom buiten tegen een teveel aan regen. Je voorkomt er schimmelaantastingen mee.

In kort bestek
De rijkbloeiende, opgaand groeiende Pelargonium Zonale-geraniums doen het fantastisch op een warme plek buiten in de volle zon. Ze bloeien aan één stuk door van voorjaar tot ver in oktober en de keuze in bloeitinten is geweldig. Zeker bij het assortiment dat GroenRijk nu in deze planten biedt. Ideaal voor pot, perk en bak . Makkelijk te verzorgen, sterke, uiterst bloeigrage planten tegen echte ‘meteen meenemen’-prijsjes.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...