Tuinplant van de maand december: Helleborus

Tuinplant van de maand december: Helleborus

Helleborus bloeit hartje winter 

Het blijft spectaculair, een plant die bloeit op het moment dat de meeste tuinplanten winterslaap houden. De Helleborus (ook bekend als kerstroos) trakteert van november tot en met maart op grote witte bloemen met in het hart een prachtige kroon van meeldraden. Sneeuw of vorst kan de plant hebben: de takken gaan weliswaar iets hangen, maar zodra de temperaturen omhoog gaan, richt de Helleborus zich weer op.

Keuze assortiment

De Helleborus niger wordt het meest aangeboden in december. Deze polvormende, meestal groenblijvende vaste plant is geliefd om zijn knikkende trossen komvormige witte bloemen in de winter en het vroege voorjaar. Het donkere blad bestaat uit meerdere kleinere blaadjes. Er zijn diverse cultivars, meestal met witte bloemen zoals de cultivars ‘Christmas Carol’, ‘Dafine’, ‘Shining Star’ of Jushua. 

De Helleborus orientalis (Oosterse kerstroos) heeft bloemen in geel, roze en donkerpaars en er zijn ook soorten met gespikkelde bloemen. Net als de Helleborus niger is deze kerstroos verkrijgbaar in verschillende formaten, van klein genoeg om in een hangmand te worden verwerkt tot een hoge struik die een flinke pot of een plek in de border nodig heeft.

Trivia 

  • De volksnaam kerstroos komt uit een oude legende waarin de plant in de sneeuw omhoog kwam uit tranen van een meisje dat geen geschenk had voor het kindje Jezus in Bethlehem.
  • In de Middeleeuwen werd de Helleborus door mensen gekoesterd om boze wintergeesten uit de buurt te houden. 
  • De plant is lang bekend, in 1400 voor Christus schreef de arts Melampus er al over. 
  • De Helleborus staat symbool staat voor pionieren en overleven.

Herkomst     

Helleborus behoort tot de familie van de Ranunculaceae, de boterbloemenfamilie. De plant is inheems in de bossen van Zuid- en Midden-Europa en West-Azië. Onder andere in de Alpen, Karpaten en Apennijnen zijn de planten in het wild te spotten.  

Verzorgingstips

  • Zet de Helleborus op een beschut en zonnig plekje. Hoe meer de plant in de schaduw staat, hoe minder bloemen hij produceert.
  • De plant geeft zelf aan wanneer er extra water nodig is, door de bladeren slap te laten hangen. Na een paar uur staat de Helleborus er dan weer pront bij. 
  • Als het vriest geen water geven: de plant verbruikt dan nauwelijks iets. 
  • Eens per twee weken wat plantenvoeding bevordert een extra lange en rijke bloei.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...
Steengoede plantenmix 

Wil jij graag makkelijke planten die het op veel plekken goed doen en vaak ook nog wintergroen zijn? Dan heeft GroenRijk een geweldige vaste plantenmix voor je die prachtig staat in je border én in een rotstuin of stapelmuur.

 

  • Erysimum linifolium 'Bowles Mauve' is een steenraket of muurbloem die bloeit van mei tot en met september met lilapaarse bloemen en lange grijsgroene bladeren. Deze groenblijver wordt 50 tot 60 cm hoo...
Lees meer...