Voor wie is mijn staartje net een taartje?

Voor wie is mijn staartje net een taartje?

Op Lythrum, ofwel kattenstaart kom je de mooiste insecten tegen. Vlinders, bijen en hommels zijn er gek op. In het bijzonder vuur-vlinders, boomblauwtjes en koolwitjes worden door de kattenstaart verleid. Er is zelfs een bij die een heel bijzondere relatie heeft met de plant, de kattenstaartdikpootbij. Met Lythrum ‘Robin’ in je tuin doe je de natuur dus een groot plezier. En jezelf meteen ook, want de kattenstaart is bijzonder fraai om te zien!

Hier zet je Lythrum ‘Robin’ neer

Kattenstaart en in het bijzonder Lythrum ‘Robin’ is met haar intens roze aren een beauty van een blikvanger. De bloemen groeien – vanuit de oksels van de bovenste bladeren – omhoog in de vorm van een… kattenstaart! Die vorm maakt kattenstaart ook bijzonder beschikt als snijbloem. Kattenstaart gedijt het beste in een natter deel van je tuin, zoals langs een slootje of vijver. Volle zon is geen probleem voor een kattenstaart. Ook halfschaduw is een prima standplaats.

Kattenstaart, een makkelijke en sterke plant

Van een kattenstaart heb je jaren plezier. Het is een vaste plant die weinig onderhoud vraagt. Wil je een rijkere bloei, knip hem dan na de winter helemaal terug. Ook kun je de plant elke drie jaar delen door hem te scheuren. Dat houdt je kattenstaart sterk en is – net als terugsnoeien – erg bevorderlijk voor de bloei. Zin in meer planten? Als je uitgebloeide bloemen laat zitten zaait kattenstaart zich gemakkelijk uit.

Typisch voor de kattenstaart

Kattenstaart bloeit onafgebroken in juni, juli en augustus. De groeihoogte is zo’n 70 tot 100 centimeter. De plant doet het op vrijwel elke vochtige bodem, maar op armere grond blijft hij wat lager. Als je wilt dat hij de hoogte in gaat zou je hem wat kunnen bijvoeden. Zijn groene blaadjes kleuren in de herfst naar warmgeel en vallen dan af. Ook al is hij dan even uit het zicht, kattenstaart is goed winterhard.

Kattenstaart in kort bestek:

  • Kattenstaart is een ‘taartje’ voor vlinders, hommels en bijen.
  • Bloeit prachtig roze van juni tot september.
  • Kan op elke bodem die een beetje vochtig is.
  • Lythrum ‘Robin’ kan in de volle zon of in halfschaduw.
  • Kattenstaart verliest zijn blad maar is winterhard.
  • Hoe rijker de grond, hoe hoger de staarten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...