Winterharde varens

Winterharde varens

De meeste varensoorten zijn (sub)tropisch en kunnen in ons land alleen maar als kamerplant worden gehouden. Maar er zijn ook varens die de Nederlandse winters zonder probleem overleven. Een aantal is inheems en komt van nature in onze bossen voor.

Bijzondere voortplanting
Het grote verschil tussen varens en de meeste andere planten is de wijze van voortplanting. In plaats van zaad ontwikkelen varens aan de onderkant van de vruchtbare bladeren sporen. Dit zijn als het ware plantjes in aanleg. De sporen vallen op de grond als ze rijp zijn. Uit de versmelting van sporen groeien de nieuwe varentjes.

Standplaats
Varens houden van vocht en van schaduw. Daarom doen ze het zo goed in smalle, omsloten stadstuinen. Maar in iedere tuin is wel een plekje te vinden dat te donker is voor bloeiende zomerplanten. Met een mooie combinatie van winterharde varens wordt dat een oase van rust en koelte. Waar varens het naar hun zin hebben, groeien ze uit tot goede bodembedekkers. Let er wel op dat sommige soorten erg kunnen woekeren.

Combineren
Varens combineren, zonder opdringerig te zijn, mooi met andere schaduwminnende planten. Maar u kunt hun sierlijke veerbladeren ook gebruiken om bijvoorbeeld een verweerde en bemoste tuindecoratie te omgeven. Door tuinelementen als beelden, vazen of drinkbakjes half te verhullen, creëert u romantische doorkijkjes. 

Venushaar
De meeste venushaarsoorten komen voor in tropische wouden, maar de Adiantum pedatum is winterhard. Hij doet het goed op een lichtbeschaduwde plaats en verlangt een goede tuingrond.

Koningsvaren
De koningsvaren is inheems in Nederland. Op vochtige plekken kan hij uitgroeien tot een reus van 2 meter hoog.

Wijfjesvaren
De bekendste varensoort. Hij kan een hoogte bereiken van zo'n 75 centimeter.

Mannetjesvaren
Wordt evenals de wijfjesvaren ongeveer 75 centimeter hoog, maar heeft veel langere bladeren. Deze varen is een echte woekeraar, wat hem geschikt maakt als bodembedekker voor grotere stukken schaduwgrond.

Eikvaren
Een varen die genoegen neemt met schrale, zandige grond. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij zelfs aan de voet van een eikenboom groeit.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer wilt weten over winterharde varens. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.