Vaste planten

We richten graag de schijnwerpers op vaste planten - de veelzijdige juweeltjes van uw tuin die jaar na jaar terugkeren en blijven verrassen met hun schoonheid en veerkracht.

Wat zijn vaste planten?

Vaste planten zijn planten die jaar na jaar in uw tuin blijven groeien en bloeien. In tegenstelling tot eenjarige planten, die slechts één groeiseizoen leven, komen vaste planten elk jaar terug vanuit hun wortels. Ze zijn vaak de ruggengraat van een tuinontwerp en bieden structuur, kleur en textuur gedurende het hele seizoen.

De vaste planten top 5 bij GroenRijk Berg en Terblijt

  • Lavendel (Lavandula): Lavendel is geliefd om zijn heerlijke geur en prachtige paarse bloemen. Het is een veelzijdige vaste plant die goed gedijt in zonnige borders en rotstuinen.
  • Siergrassen (Festuca, Pennisetum, Miscanthus): Siergrassen voegen beweging en textuur toe aan uw tuin. Van fijne, wuivende pluimen tot stevige, rechtopstaande halmen, er is een siergras voor elke tuinstijl.
  • Hosta: Hosta's zijn geliefd om hun weelderige bladeren in verschillende tinten groen en geel. Ze gedijen in de schaduw en voegen een vleugje elegantie toe aan schaduwrijke borders en plantenbakken.
  • Vlinderstruik (Buddleja): Deze prachtige struik trekt niet alleen vlinders aan met zijn geurige bloemen, maar voegt ook hoogte en kleur toe aan de tuin. Vlinderstruiken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, van paars tot wit en roze.
  • Hemelsleutel (Sedum): Hemelsleutel is een taaie vaste plant die gedijt in droge, zonnige omstandigheden. Het staat bekend om zijn succulente bladeren en opvallende bloeiwijzen, die vlinders en bijen aantrekken.

Hoe combineer je vaste planten en seizoensbloeiers?

Het combineren van vaste planten met seizoensbloeiers zoals lentebollen en zomerbloeiers kan uw tuin het hele jaar door levendig en kleurrijk maken. Hier zijn enkele tips om een harmonieuze combinatie te creëren:

  • Kies complementaire kleuren: Combineer vaste planten met bloemen in kleuren die elkaar aanvullen. Bijvoorbeeld, combineer de paarse bloemen van lavendel met de gele bloemen van narcissen voor een levendige en harmonieuze display.
  • Let op de bloei- en groeiperiode: Kies vaste planten en seizoensbloeiers die op verschillende tijdstippen bloeien, zodat u het hele seizoen door een continu bloeiende tuin heeft. Bijvoorbeeld, combineer vroegbloeiende vaste planten zoals krokussen met laatbloeiende zomerbloeiers zoals dahlia's.
  • Varieer in hoogte en textuur: Creëer visuele interesse door vaste planten met verschillende hoogtes en texturen te combineren. Plaats bijvoorbeeld laagblijvende bodembedekkers zoals sedum langs de voorkant van een border en voeg daarachter langere bloeiers zoals lupines toe voor een gelaagd effect.

Door vaste planten slim te combineren met seizoensbloeiers kunt u een levendige en boeiende tuin creëren die het hele jaar door blijft verrassen. Bij GroenRijk Berg en Terblijt helpen we u graag bij het vinden van de perfecte combinatie voor uw tuin.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten