Welke lavendel verdient een pluim?

Welke lavendel verdient een pluim?

Lavandula stoechas ‘Anouk Pink’ verdient wat ons betreft een pluim. Ze bloeit langer en eerder dan andere soorten. Ze ruikt heerlijk en is gastvrij voor vlinders. Gelukkig hoeven wij al die struiken zelf geen pluim te geven. Lavandula stoechas heeft al een prachtige roze toef op haar hoofd. Deze kuif of pluim bestaat uit flinterdunne roze blaadjes die de top van de prachtige dieppaarse aren versieren. Zo komt ze aan haar Nederlandse naam kuiflavendel of pluimlavendel.

Lavendel: Voor geuren en kleuren

Lavandula stoechas Anouk Pink geurt heerlijk. Wel wat anders dan je waarschijnlijk gewend bent, het is meer een dennengeur. Lavendel kan makkelijk in de volle zon. Een beetje beschutting tegen wind voorkomt uitdrogen en geeft in de winter bescherming tegen vorst. Van de kuiflavendel is de Anouk het meest winterhard, maar voor de zekerheid kan je haar ook in een kuip zetten die je ’s winters verplaatst naar een vorstvrije ruimte.

Meer lavendel?

Zonder veel extra aandacht bloeit je Lavandula stoechas al van juli tot en met september. Dus eerder én langer dan gewone lavendel. Als je tussentijds de uitgebloeide bloempjes verwijdert bloeit de Anouk rijk en vol. Plantenvoeding toevoegen is natuurlijk het geheim van elke tuinbezitter. Om de volgende jaren weer plezier te hebben van je Lavandula snoei je de struik in het voorjaar terug. Als je dat jaarlijks doet mag je de plant tot ongeveer 15 cm van de grond terugsnoeien.

Lavandula: waardplant voor vlinders

Vlinders maken je tuin extra levendig en houden de natuur in evenwicht. Lavendel is een belangrijke waardplant, ofwel een voedingsbron voor vlinders en bijen. Lavandula stoechas wordt ook wel Vlinderlavendel genoemd. Vrouwtjesvlinders hebben de nectar uit de bloemen nodig om eitjes aan te maken. Wil je je tuin vlindervriendelijk maken? Denk dan aan deze top 10 van de Vlinderstichting (in volgorde van bloeitijd):

  • Winterheide
  • Sneeuwbal
  • Judaspenning
  • Lavendel
  • Vlinderstruik
  • IJzerhard
  • Koninginnenkruid
  • Hemelsleutel
  • Herfstaster
  • Klimop

Franse Lavendel, Spaanse Lavendel…

De Provence in Frankrijk staat bekend om zijn uitgestrekte lavendelvelden. Nederlanders noemen Kuiflavendel dan ook wel Franse lavendel. In Engeland noemen ze het dan weer Spanish Lavender! Hoe jij de Lavandula stoechas ‘Anouk Pink’ ook wilt noemen, de plant staat te springen om het zonnigste plekje van je tuin.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Waarom zijn inheemse planten in de tuin zo belangrijk?

Ben je ooit door een natuurgebied gewandeld en verbaasd geweest over hoe alles daar zo moeiteloos in elkaar lijkt te passen? De planten, dieren, en zelfs de insecten lijken er een ontspannen samenlevingscontract te hebben afgesloten. Dit komt allemaal dankzij de kracht van inheemse planten! Maar wat maakt deze planten nou zo speciaal, en waarom zouden we ze een plekje in onze tuin moeten geven? Hier zijn alle redenen waarom je tuin schreeuwt om inheemse planten.

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...