Lekker moestuinieren!

Lekker moestuinieren!

Steeds meer mensen hebben het moestuinieren ontdekt. En dat is niet voor niets. Je raakt er namelijk een beetje aan verslaafd. De voldoening om je plantjes te zien groeien en te oogsten is groot. Dit is het ideale seizoen om (weer) van start te gaan.

Moestuindromen
Bij GroenRijk vind je alles voor je moestuin: van aarde en compost tot zaden en planten. Het is wel handig om vooraf na te denken over wat je wilt. Welke soorten laat jij elkaar opvolgen? Wat ga je zaaien en wat koop je als plant? Als je voor het eerst een moestuin start, kies dan voor goede aarde, zoals GroenRijk moestuingrond bio, met voldoende voeding voor 100 dagen.

Weer opstarten
Verrijk na het schoffelen de moestuinplek met compost of wat koemest. Het bodemleven doet dan het spitwerk voor jou! Bio-tip: strooi je gemaaide gras tussen je planten. Onkruid kan dan minder snel groeien, je geeft extra voeding aan de planten en de aarde droogt minder snel uit. Wissel ook gewassen af. Dus zet niet opnieuw aardappelen op dezelfde plek als vorig jaar.

Regenwater opvangen
Regenwater is zachter dan kraanwater en bevat meer sporenelementen, daardoor is het gezonder voor je planten. Er bestaan tegenwoordig prachtige regentonnen. De bijna amfoorvormige regenton Capi bijvoorbeeld staat op pootjes, vangt 130 liter water op en de aftapkraan zit hoog genoeg om er gemakkelijk een gieter onder te houden of een tuinslang op aan te sluiten. Bovenop kun je ook nog eens leuke plantjes zetten. Als dat niet multifunctioneel is!

Mini zaaikalender
Veel groente, fruit en kruiden kun je in de lente in de volle grond zaaien of poten. Als je binnen voorzaait, kun je eerder oogsten. Sommige soorten moet je sowieso voorzaaien. Meer informatie hierover vind je op de verpakkingen. Suggesties om mee aan de slag te gaan:

  • Maart
    Volle grond: pluksla, rucola en wortel.
    Zaaien op de  vensterbank: paprika, peper, prei en tomaat.
     
  • April
    Volle grond: bietjes, bonen, pluksla, prei, radijs, rucola en wortel.
    Zaaien op de vensterbank: bonen, komkommer, prei en tomaat.
     
  • Voor half mei
    Volle grond: bietjes, bonen, komkommer, prei, pluksla, radijs, rucola, tomaat en wortel.
    Zaaien op de vensterbank: courgette en pompoen.
     
  • Na half mei
    Volle grond: bietjes, bonen, komkommer, courgette, pluksla, pompoen, radijs, rucola en wortel.
     

Dat wordt smullen!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Trendkleur 2024: hoe laat je deze terugkomen in huis en tuin​?

2024 Is het jaar waarin zacht, perzikroze de kleur van de lente, zomer, herfst en winter is! Volgens menig verfgigant en stylist is deze heerlijke tint helemaal hot and happening. Zoetig roze brengt immers een warm en comfortabel gevoel naar elke (buiten)ruimte, precies wat je wilt als je thuiskomt na een lange dag.

Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
tuintips
Een smaakvol buiten: zomerrecepten met groenten uit eigen tuin

De zomer is in volle gang en je tuin barst van het leven – en je moestuin van de groenten! Er is niets zo bevredigend als koken met zelfgekweekte groenten. In dit blogartikel geven we je inspiratie voor drie verrukkelijke zomergerechten die je kunt maken met de oogst uit je eigen tuin.

Lees meer...