Kleurige nazomer met struikheide

Kleurige nazomer met struikheide

De groenblijvende en winterharde struikheide (Calluna vulgaris) geeft in de nazomer en herfst kleur aan je tuin met trosjes onstuimig bloeiende bloemetjes. Maak een mooie mix van verschillende soorten in je tuin of in potten op je terras en geniet van alle paarse, witte, roze of rode bloemen.

 

Stoere survivor
 

Struikheide (Calluna vulgaris) of zomerheide zie je in de natuur vooral veel in Midden- en Noord-Europa. De gekweekte soorten variëren in lengte van 10 tot zelfs 100 cm. Met hun langere takken zien ze er wat wilder en losser uit dan winterheide. Deze klassieker heeft kleine, verfijnde bloemenrijen op hoge scheuten boven meestal donkergroene blaadjes. Hij is wintergroen en geeft volop kleur en vulling aan je najaarstuin.

 

Groene overwinteraar


Struikheide bloeit doorgaans vanaf de late zomer tot diep in de herfst. Vorst in de winter kan deze inheemse, groenblijver prima aan. Plant hem in een kleurig groepje in je tuin, of in een rijtje langs je border of een tuinpaadje. De plant is bovendien een uitstekende bodembedekker en vooral de laagblijvende soorten doen het prima in een pot of bak op je balkon of terras. Plant een mix van kleine struikheide in verschillende potjes of samen in één pot voor een weelderig en kleurrijk effect.

 

Mooie combinaties


Je kunt Calluna vulgaris mooi combineren met vaste planten als rododendron, skimmia, struikveronica, rotsheide en siergrassen. Verschillende struikheidesoorten combineren ook prachtig met elkaar. Naast de struikheide met paarse of roze bloemen, kun je ook denken aan de Calluna vulgaris 'Firefly' met paarsrode bloemen en groen met rood blad of de bijzondere Calluna vulgaris 'Melanie' met witte bloemen en donkergroene bladeren. De bloemen van deze knopbloeiende struikheide uit de Gardengirls-serie blijven dicht, waardoor ze veel langer doorbloeien. 

 

Weinig onderhoud


Struikheide houdt van frisse lucht en een zonnige plek. De plantjes doen het vooral goed op humusrijke, wat zure, goed doorlatende grond en hebben weinig onderhoud nodig. Met deze tips blijven ze jarenlang mooi:

  • Meng bij het planten eventueel wat turf door de grond.
  • Geef jaarlijks wat organische mest en turf.
  • Snoei de uitgebloeide takken na de winter iets terug.
  • Als je water geeft, gebruik dan het liefst regenwater.
  • Bescherm heideplanten in een pot tijdens de winter.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Trendkleur 2024: hoe laat je deze terugkomen in huis en tuin​?

2024 Is het jaar waarin zacht, perzikroze de kleur van de lente, zomer, herfst en winter is! Volgens menig verfgigant en stylist is deze heerlijke tint helemaal hot and happening. Zoetig roze brengt immers een warm en comfortabel gevoel naar elke (buiten)ruimte, precies wat je wilt als je thuiskomt na een lange dag.

Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
tuintips
Een smaakvol buiten: zomerrecepten met groenten uit eigen tuin

De zomer is in volle gang en je tuin barst van het leven – en je moestuin van de groenten! Er is niets zo bevredigend als koken met zelfgekweekte groenten. In dit blogartikel geven we je inspiratie voor drie verrukkelijke zomergerechten die je kunt maken met de oogst uit je eigen tuin.

Lees meer...