De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaierend boeketje op hoge, slanke stelen en bloeien ’s zomers van juli tot in september. Na de bloei zijn ook de zaaddozen nog erg decoratief. Oorspronkelijk komt de Afrikaanse lelie uit Zuid-Afrika. Ze is ook in het wild te vinden op de Canarische eilanden en Madeira.
 

'Amourette' en haar mooie zussen

Met de Agapanthus 'Amourette' zijn telers erin geslaagd om een sterke Afrikaanse lelie te kweken die lang doorbloeit. De 'Amourette' haalt een hoogte van 40 tot 50 cm en bloeit in juli, augustus en september. Deze bladverliezende plant houdt van de zon; geef haar daarom een warme plek in een pot, bak of in de border in waterdoorlatende, wat voedzame grond. De kwekers hebben ook nieuwe subvariaties ontwikkeld. Zo is de 'Amourette Superb' nog wat hoger, de bloemen hebben een intensere kleur en staan dichter op elkaar. De 'Amourette Big' heeft juist wat bredere bladeren. 

 

Alleen maar liefde

De naam Agapanthus betekent letterlijk liefdesbloem. Het is een samenvoeging van het Griekse woord agape (beheerste liefde) en athos (bloem). De toevoeging 'Amourette' betekent ook nog liefdesavontuur. Zo geef je ook haar volop liefde terug: 

  • Geef je Afrikaanse lelie in een pot of bak potgrond, gemengd met wat zand en leg onderin wat potscherven of hydrokorrels.
  • Geef organische mest voor terras- en kuipplanten rond maart/april en een tweede keer in juni/juli, voordat ze gaat bloeien. 
  • Tijdens de bloei heeft een Agapanthus minimaal een keer per week wat water nodig.
  • Bescherm je Afrikaanse lelie in de winter. Zet potten en bakken in een koele, droge ruimte.
  • De bladverliezende soorten, zoals de 'Amourette', kunnen ’s winters buiten blijven met bescherming van bijvoorbeeld vliesdoek, stro of bladeren.
  • Snoeien hoeft niet.
  • Je kunt de plant vermeerderen door om de drie tot vier jaar te scheuren. Doe dit in het voorjaar of kort na de bloei.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Viola cornuta blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 


Mix van kleuren


Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner e...

Lees meer...
tuinplanten
Eetbare bloemen uit eigen tuin: een kleurexplosie op je bord!

Eetbare bloemen zijn de ster van het seizoen, en ze kunnen je gerechten en drankjes niet alleen opfleuren, maar ook een verrassende smaak geven.

Lees meer...
Chrysanthemum: frisse herfstkleuren

Geef een knallend einde aan je tuinseizoen met de grootbloemige en fantastisch kleurrijke Chrysanthemum. Ze geeft veel vrolijke bloemen en bloeit door tot de eerste nachtvorst.

Dé herfstklassieker

Als de dagen alweer korter worden, komen juist de bloemen van de bolchrysant (Chrysanthemum)
helemaal tot bloei. Deze kleurige herfstbloeier komt oorspronkelijk veel voor in Azië, is zelfs een
nationaal symbool in Japan, en groe...

Lees meer...