5 kleurrijke oeverplanten

5 kleurrijke oeverplanten

Oeverplanten maken een vijver helemaal af. Elegante bladeren en kleurrijke bloemen mogen eigenlijk niet ontbreken rondom het water. Oeverplanten zorgen voor helder water en trekken verschillende mooie insecten en dieren aan, zoals Waterjuffers, libellen en kikkertjes. Oeverplanten camoufleren ook de randen van elke aangelegde vijver. Waardoor je vijver er nog natuurlijker uitziet.

Planten zijn belangrijk voor een vochtige grond rondom de vijver

Voor vochtige grond zijn veel sierlijke, vaak exotisch uitziende planten te vinden die een vijver extra aantrekkelijk maken. Ze komen vaak voor op de oevers van natuurlijke vijvers, groeien ook goed in een aangrenzend moerasje of in mandjes langs de rand van een aangelegde vijver. 

Waterdiepte is belangrijk bij de keuze van oeverplanten 

Bij de keuze van vijverplanten is het handig om een goede indeling te maken. Er zijn planten voor vochtige grond, oeverplanten voor ondiep water (10-30 cm), planten voor diep water (30-100 cm), soorten die onder water groeien maar ook drijvende vijver planten. Een bijzonder mooie oeverbeplanting wordt met de eerste twee groepen oeverplanten gemaakt. Gelukkig zijn er een aantal oeverplanten die ook in wat drogere grond rond een aangelegde vijver willen groeien, zoals de Kattenstaart, Moeras Wolfsmelk, Koninginnekruid en de Siberische lis. 

5 kleurrijke oeverplanten voor rondom elke vijver

  1. Kattestaart, Lythrum salicaria. Pijlvormig blad en lange aren vol met prachtige roze bloemen. Een  plant die makkelijk is in onderhoud en veel kleureffect geeft. Houdt van vochtige of natte grond. Hoogte 100-130 cm, bloei 6-8, 5 per m2.

  2. Siberische lis, Iris sibirica. Een sterke iris met sierlijk getekende bloemen en grasachtig blad. Houdt van vochtige of natte grond, groeit ook goed in normale tuingrond. Hoogte 100-130 cm, bloei 5-6, 7 per m2.

  3. Dotterbloem, Caltha palustris. De frivole gele dotterbloemen fleuren in het voorjaar de oevers van de vijver op. Waterdiepte 0-30 cm. Hoogte 25-50 cm, bloei 3-5, 7 per m² oever.

  4. Snoekkruid, Pontederia cordata. Een erg decoratieve, rijkelijk bloeiende oeverplant met lancetvormig blad. Violetblauwe bloemen. De ‘Alba’ bloeit wit. Waterdiepte 10-30 cm. Hoogte 50-75 cm, bloei 6-8, 5-7 per m².

  5. Moerasvergeet-mij-nietje, Myosotis palustris. Een makkelijke oeverplant die lang en uitbundig bloeit. De lichtblauwe bloemetjes zijn ontelbaar tijdens de bloei. Ook ideaal voor kleine vijvers. Waterdiepte 0-10 cm. Hoogte 15-25 cm, bloei 5-8, 9 per m2.

De meest kleurrijke oeverplanten bij GroenRijk Berg en Terblijt

Bij GroenRijk Berg en Terblijt zijn we dol op planten, bloemen en vijvers. Bij onze afdeling WaterRijk vindt je alles over vijveraanleg & onderhoud, ornamenten & verlichting, pompen & filters, waterplanten en vissen. Kom langs in ons tuincentrum in Berg en Terblijt voor de beste vijverproducten en persoonlijk advies! Heb je vragen? Neem dan gerust even contact met ons op!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...