Snoeien in September

Welke planten mag je snoeien in het najaar?

De start van het najaar, maakt september een hele belangrijke maand om te snoeien. De temperaturen dalen, veel bomen en struiken zijn uitgebloeid en je hebt meer zicht op de oude takken.

 

Waarom snoeien in het najaar?

Met de komst van het najaar neemt de bloei snel af en verandert de dichtheid van het blad. Het tijdig snoeien van tuinplanten geeft enerzijds bescherming voor planten die de vorst niet goed verdragen en anderzijds helpt het om de energie te bewaren voor het nieuwe seizoen. De plant geeft dan geen energie meer aan uitgebloeide bloemen en kan zich bij wijze van spreken opmaken voor het nieuwe seizoen. Houd er wel rekening mee dat niet álles direct zo klein mogelijk gesnoeid hoeft te worden; bloemstelen, zaadhoofden en zelfs uitgebloeide bloemen zijn van hele grote waarden voor de kleinste bezoekers van de tuin, namelijk verschillende insecten!

 

Tips voor de najaarssnoei

Begin september bestaat snoeien vooral uit het verwijderen van uitgebloeide bloemen, maar later in de maand kun je echt met een snoeischaar aan de slag gaan.

In dit overzicht vind je meer informatie over de snoei op verschillende momenten van de maand september:

· Bramenstruik: Alle takken van de bramenstruik die vrucht hebben gedragen kun begin september snoeien. Dit zorgt ervoor dat er in de lente nieuwe uitlopers ontstaan

· Frambozenstruik: oude stammen en jonge uitlopers kun je weer terugsnoeien tot aan de voet. Sterke uitlopers, de nieuwe ‘stammen’ snoei je maar voor maximaal 10 centimeter terug.

· Lavendel: oude bloemen kun je wegsnoeien, evenals de bovenkant van de haag, maar pas op dat je niet in het oude hout snoeit.

· Geraniums: de start van het najaar is vaak het moment dat ze er wat minder netjes bij staan. Snoei het blad terug totdat je alleen een pol van blad overhoudt.

· Afrikaanse lelie: zodra de laatste bloemen verwelken, kun je de stengels tot de voet terugknippen. Het blad dat een beetje vergeeld is kun je ook wegknippen.

· Dahlia: uitgebloeide bloemen kun je voorzichtig verwijderen met een snoeischaar. Dit stimuleert de vorming van nieuwe knoppen en bloemen.

· Overige perkplanten en eenjarigen: haal met regelmaat de uitgebloeide bloemen weg.

· Blauwe regen: uitlopers mogen ingekort worden, snoei deze terug tot op 5 á 6 ogen. Als de blauwe regen tegen de gevel aan is geplant, let er dan op dat deze niet in de dakgoot groeit of de afvoerpijp klemt.

· Hagen: als de haagplanten sterk zijn gegroeid kun je ze terugsnoeien tot waar het afgelopen seizoen de uitlopers begonnen. Gebruik hiervoor altijd een goede snoei- of heggenschaar! Bladverliezende hagen kunnen bijgeknipt worden, maar groenblijvende hagen mogen ook in model gesnoeid worden in deze periode.

· Bomen: zoals de Esdoorn, Notelaar en Berk kunnen indien nodig gesnoeid worden.

· Appelboom: de jonge scheuten snoei je zo’n 2 á 3 knoppen terug van de basis.

· Kruiden: verschillende kruidenplanten in de tuin zijn na de zomer wellicht wat verwilderd. Deze kun je terug snoeien tot op de grond of tot net boven de basis.

 

Wat hoeft er niet gesnoeid te worden in het najaar?

Zoals eerder benoemd is het belangrijk dat er nog wat hoogte en leven in de tuin blijft in de winter. Verschil in hoogte, bloemstelen, zaadhoofden en stengels vormen namelijk een hele belangrijke rol voor een groene tuin: een tuin waar insecten hun weg kunnen vinden naar voedsel en een schuilplaats. Daarom mag er gerust iets blijven staan in de tuin, ook als het uitgbeloeid is. Voor het gemak hebben we een klein overzicht van planten die je sowieso kunt laten staan:

· Siergrassen: deze kunnen zelfs gaan rotten als je ze terugknipt. De bladpollen vormen een isolatie tegen de winterkou én de zaadhoofden zijn juist een mooi gezicht in de winter!

· Wilg: en andere heesters met een gekleurde stengel zoals rubus-soorten, kun je het beste met rust laten, zodat de jonge stengels nog blijven staan gedurende de winter.

· Voorjaarsbloeiende struiken: voornamelijk bij de struiken is het geval dat de bloemknoppen die je tegenkomt in het voorjaar nog gaan bloeien. Bekijk daarom goed welke struik je hebt en of deze een najaarssnoei nodig heeft. Natuurlijk kun je ons ook om advies vragen bij GroenRijk in Berg en Terblijt dan denken wij graag met je mee!

 

Vind het juiste snoeigereedschap voor de najaars snoei bij GroenRijk Berg en Terblijt

Heb je nog vragen over planten in je tuin die waarvan je niet zeker hoe ze gesnoeid mogen worden? Of zoek je nog het juiste snoeigereedschap? Dan helpen wij je uiteraard graag met een persoonlijk advies! Vraag gerust een van onze enthousiaste medewerkers bij GroenRijk Berg en Terblijt om hulp!


 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vroeg voorjaar met de narcis

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze mini-narcissen al in pot. 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een mini-narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis genieten. Dit narcisje is een vroegbloeiend bolgew...

Lees meer...
​​​​​​​Rhipsalis: groen koraal!

Sterk vertakkend, kringelend of juist met lange, hangende slierten: de stengels van de Rhipsalis doen je automatisch denken aan koraal. GroenRijk biedt verschillende goed combineerbare soorten van deze sierlijke kamerplant aan.

Van de tropen naar jouw woonkamer

Met de Rhipsalis haal je een bijzondere kamerplant in huis die opvalt door zijn afwijkende, op een zeeplant lijkende vorm. Daarom wordt hij ook wel rotskoraal of koraalcactus genoemd. Je zou het van deze kale soo...

Lees meer...
'Blue Star' schittert in de halfschaduw

Met de Phlebodium aureum 'Blue Star' of zinkvaren haal je een stukje getemde jungle in huis. Deze van oorsprong tropische plant heeft elegante, licht golvende bladeren met een grijsblauwe waas. Hij staat stijlvol in elke kamer en is ook nog eens zeer goed luchtzuiverend. 

 

Tropische ster

De varensoort Phlebodium komt oorspronkelijk vooral voor in de moerasbossen van Florida en in tropische en subtropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika...

Lees meer...