Hoe maak je kerst duurzamer dit jaar?

Hoe maak je kerst duurzamer dit jaar?

Kerst, maar ook het einde van het jaar is weer inzicht en dus komen de goede voornemens ook weer om de hoek kijken. Waarom wachten tot januari, als je nu al een voornemen kunt inlossen. Bijvoorbeeld om duurzamer te leven. Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken tijdens de feestdagen? Geen paniek, een duurzame kerst is makkelijker dan je denkt. Met deze tips kom je al een heel eind.

1.Hergebruik je kerstversiering

Veel mensen maken met kerst al minstens één duurzame beslissing: het hergebruiken van je kerstversieringen. Haal de kerstballen, slingers en lampjes van zolder en gebruik ze dit jaar opnieuw in je boom. Uiteraard willen we ook wel eens wat anders of sneuvelen er wat ornamenten. Let dan bij aankoop van nieuwe kerstversiering of deze duurzaam geproduceerd is! Uiteraard kun je ook overwegen versiering te ruilen met vrienden of familie. Wil je van je hele kerst uitzet af? Overweeg deze dan te schenken aan een goed doel of breng ze langs bij de kringloop winkel!

2.Een duurzame[re] kerstboom

Welke kerstboom is nu het meest duurzaam? Er zijn voors en tegens voor beiden opties! Echte kerstbomen worden gekweekt en kun je kopen met kluit. Zo kun je deze terug planten in de tuin of in een grote pot weer buiten op de patio of zelfs het balkon zetten tot volgende kerst! Kies je voor een echte kerstboom zonder kluit, dan zijn er genoeg tips om deze zelf te recyclen na kerst! 

Kies je voor een kunstkerstboom dan kies je voor een optie die erg lang mee gaat, waar maar eenmalig grondstoffen voor gebruikt zijn en die makkelijk op te bergen is. Een groot voordeel is ook dat deze gewoon naast de verwarming kan staan en geen dennennaalden verliest. 

3. Duurzame kerstverlichting

Bij kerst hoort natuurlijk gezellige kerstverlichting! Gelukkig kun je tegenwoordig genieten van een mooi verlichte kerstboom, tuin en gevel zonder dat duur of erg slecht voor het milieu hoeft te zijn! Let op de volgende zaken:

 

  • Koop LED verlichting, dit is iets duurder in aankoop maar vele malen zuiniger in verbruik en gaat vele malen langer mee dan de ouderwetse gloeilampjes.

  • Gebruik een timer, zo schakel je eenvoudig en automatisch lampjes aan, maar ook weer uit zodat ze niet onnodig lang [en ongezien] branden.

  • Zit er een transformator aan je verlichting? Zorg dan dat je de stekker uit het stopcontact haalt, zo voorkom je sluipverbruik en het is brandveiliger.

Duurzame kerst bij GroenRijk Berg en Terblijt

Voor duurzame kerstdecoraties, bomen en kerstverlichting ben je bij GroenRijk Berg en Terblijt aan het goede adres! Hier weten we alles op het gebied van veilige verlichting en vindt je een ruim aanbod in duurzaam gekweekte kerstbomen, kunstkerstbomen en de mooiste kerstdecoratie voor in- en om het huis. We zien u dan ook graag terug in ons tuincentrum of in onze webshop!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...