Snoeien: dit moet je weten!

Snoeien: dit moet je weten!

Heb je een tuin met planten, struiken en bomen, misschien zelfs een heg? Dan ontkom je er niet aan dat je zo af en toe het snoeigereedschap uit het tuinhuis tevoorschijn moet toveren om het groen in de tuin weer in een picobello staat te krijgen. Nu vraag je je natuurlijk af: wanneer moet ik snoeien? Welk snoeigereedschap is handig? En welk stuk snoeigereedschap kun je niet zonder? Wij vertellen het je!

Soorten snoeigereedschap

In de tuin zijn verschillende soorten snoeigereedschap handig. Voordat je een keuze maakt, is het van belang om te letten op het formaat en het gewicht van het gereedschap. Het moet goed handelbaar zijn en niet te zwaar. Voel bij ons in de winkel ook altijd even goed of het formaat van het handvat goed past bij je handen. Dat is al een goede start bij het kiezen van het juiste snoeigereedschap voor jouw klus!

Snoeischaar

Dunne en gemiddelde takken knip je met gemak af met een standaard snoeischaar. Je kunt bij een snoeischaar kiezen voor vaste handvaten of roterende handvaten. Ook zijn er scharen speciaal voor links- en rechtshandigen. Iedereen is wel bekend met de papegaaienbek, welke je gebruikt voor de jongere takken. De aambeeldschaar, kun je gebruiken voor dikkere takken of hardere houtsoorten. Heb je ook al eens gedacht aan een mechanische snoeischaar op accu?

Takkenschaar

Bij het grotere werk komt de takkenschaar in beeld. Let hierbij altijd op de aangegeven diameter tot welke de schaar knipt. De diameters kunnen verschillen tussen de 30 mm en 70 mm ongeveer. Ook zie je hier weer de papegaaienbek en aambeeldschaar terug. 

Heggenschaar

Bepaal altijd eerst wat voor heg je gaat snoeien. Heb je een kleine haag (Buxus, Euonymus, Ilex of Liguster) heb je een andere heggenschaar nodig dan voor een grotere beukenhaag. Voor een kleine haag is een heggenschaar met een meslengte van maximaal 39 centimeter voldoende. Heb je een hogere haag (50-150 cm), dan kies je al snel voor een heggenschaar met een meslengte van 40-54 centimeter. Heb je met name hoge hagen? Kies dan voor een meslengte van minimaal 55 centimeter. Dit is een richtlijn voor de lengte van het mes. Nu is het nog belangrijk om te kijken naar de dikte van de takken die je gaat snoeien. Je kunt kiezen voor handwerk, maar een elektrische heggenschaar is ook soms ook erg handig.

Boomzaag (beugelzaag)

Heb je dikke takken die je af wilt zagen, of zelfs kleine boompjes? Dan kun je beter kiezen voor een boomzaag. Hierbij is het zaagblad inwisselbaar en de zaag bevat grove tanden. Deze zaag klaart de klus met gemak voor je!

Kettingzaag

Voor de grote klussen in de tuin kan een kettingzaag handig zijn. Heb je een grote boom die je weg wilt hebben, dan kun je bijna niet zonder! Denk er wel aan dat de veiligheid voorop staat. Draag beveiliging, zoals een veiligheidsbril, schoenen met stalen neuzen en let altijd goed op. Ook als je met een ladder de boom ingaat. Je kunt er altijd voor kiezen om dit soort klussen door een hovenier te laten opknappen. Je kunt ons personeel altijd vragen, ze verwijzen je graag verder!

Snoeigereedschap onderhouden

 Er zijn een aantal zaken belangrijk bij het onderhouden van je snoeigereedschap.

  1. Schoon snoeigereedschap: Het werkt niet alleen gemakkelijker, maar draagt ook geen bacteriën of plantenziekten over als je met schoon gereedschap werkt. Je kunt het gereedschap na gebruik afspoelen, met een doek afnemen of afwasmiddel gebruiken. Vergeet het niet af te drogen, om roest te voorkomen!
  2. Scherp gereedschap: Snoeigereedschap werkt nu eenmaal het beste als het scherp is. Slijpen is dan ook geen overbodige luxe. Aan het begin van het snoeiseizoen (maart) kun je de eerste slijp ronde doen. In het najaar (oktober) kun je het nog eens herhalen.

Wanneer snoeien we in de tuin?

Het tijdstip van het snoeien is van groot belang. Vanaf begin maart start het officiële snoeiseizoen! Het is wel belangrijk dat je in de gaten houdt dat het niet gaat vriezen. Anders kun je beter tot daarna wachten. Beschadig ook vooral de nieuwe scheutjes niet. Deze kunnen uitgroeien tot mooi nieuw groen. 

  • Hagen: Deze snoeien we tweemaal per jaar: in het voorjaar en bij de start van het najaar.
  • Bomen: In de winter is het de beste tijd om bomen te snoeien. Je ziet dan goed welke takken je kunt wegsnoeien, omdat er geen blad aan zit. Let op: een Berk, Haagbeuk of Esdoorn mag juist niet in de winter gesnoeid worden. Pak deze aan tussen juni en oktober. 
  • Vaste planten: In maart kun je deze tot 20 cm boven de grond kortwieken. Let je weer op de nieuwe scheutjes en de voorspelling voor vorst?
  • Struiken: Ook voor struiken zijn maart en april de beste maanden om te snoeien. Denk hierbij aan struiken als vlinderstruiken, hortensia’s (april) en lavendel (april).
  • Rozen: Deze kun je al snoeien vanaf december en je hebt tot eind februari, begin maart om dit te doen. Het is een sterke plant, maar toch kun je de roos beter ook niet snoeien als het vriest. 

Snoeigereedschap kopen bij GroenRijk Berg en Terblijt

Snoeigereedschap zal iedereen met een tuin op een bepaald moment nodig hebben. Natuurlijk wil je snoeigereedschap van een goede kwaliteit en daarvoor ben je bij GroenRijk Berg en Terblijt aan het juiste adres! Onze experts weten alle ins en outs van de merken die we aanbieden, dus ze kunnen je gemakkelijk adviseren als je een snoeiklus hebt in de tuin! Voor een grote klus als het snoeien van de heg, of het bijknippen van je lavendel, we hebben voor verschillende tuinklussen het juiste gereedschap voor je! We hopen je snel te zien!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...
Winterheide: Erica darleyensis

Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

 

Erica: meisje, pla...

Lees meer...