Rudbeckia 'Sunbeckia' Ophelia: tuinzonnetjes

Rudbeckia 'Sunbeckia' Ophelia: tuinzonnetjes

De Rudbeckia hirta 'Sunbeckia Ophelia' geeft je tuin in de zomer en herfst weken lang geweldig veel kleur. De donkergele straalbloemen en het groengele hart lijken net vrolijke zonnetjes die altijd schijnen.

 

Straalbloemen XL

De bloemen van de gele zonnehoed of Rudbeckia hebben vaak gele, stralende bloembladeren rond een kleurig hart. Oorspronkelijk groeien de verschillende wilde Rudbeckia-soorten vooral in Noord-Amerika. De compact en gelijkmatig groeiende Rudbeckia hirta-soorten worden vaak gekweekt om één jaar in tuinen te shinen, maar na een zachte winter kunnen ze ook gewoon weer uitlopen. Deze Rudbeckia hirta 'Sunbeckia Ophelia' heeft veel vertakkingen en extra grote, intens donkergele straalbloemen rondom een groengeel hart. De bloemen blijven in de zomer wel zes weken lang bloeien!

 

Geweldig veelzijdig

De 'Sunbeckia Ophelia' wordt zo’n 40 tot maximaal 60 cm hoog, heeft sterke, lichtbehaarde stengels en trekt met haar nectar lekker veel vlinders, bijen, hommels en zweefvliegjes aan. Als je een aantal Ophelia’s bij elkaar zet, geeft dat gelijk een uitbundig kleurrijke plek in je tuin. Je kunt ze mooi combineren met andere Rudbeckia-soorten, maar bijvoorbeeld ook met rozen, siergrassen, donkere bodembedekkers en herfstasters. Als je in het najaar de uitgebloeide bloemen gewoon laat staan, geeft deze winterharde plant nog maandenlang een prachtig silhouet. Bovendien kunnen vogels nog lekker van de zaden snoepen.

 

Geel bloementapijt

De gele zonnehoed krijgt graag een plekje in de volle zon, maar groeit en bloeit ook in de halfschaduw. Met een beetje goede verzorging, geeft ze je er een tapijt aan gele bloemen voor terug. 

  • Plant de Rudbeckia in neutrale, goed doorlatende aarde.
  • Water geven is vooral nodig tijdens warme, droge periodes. Zorg dat de grond om de plant niet uitdroogt.
  • Geef in de zomermaanden eventueel wat extra organische mest.
  • Knip de plant aan het begin van het voorjaar weer bij en haal dode bloemen en plantdelen weg.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...