Alocasia cucullata: tropisch geluk

Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 

Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwouden van verschillende Zuidoost-Aziatische landen en kan daar wel zeven meter halen. Het bijzondere van de Alocasia cucullata is dat hij in je huiskamer wel die fantastische tropische uitstraling heeft, maar relatief compact groeit. De stelen worden maximaal een meter hoog en de bladeren zo’n 40 cm lang. Hij is dus zeker ook geschikt voor de wat kleinere kamer.

 

Geef hem een A-locatie

De snel groeiende Alocasia cucullata houdt van een lekkere lichte plek, maar niet van veel direct zonlicht. Zijn absolute a-locatie is daarom wat verder weg van een raam op het zuiden of wat dichter bij een raam op het westen of oosten. Draai de plant wel af en toe een kwartslagje, anders heb je kans dat hij teveel scheef gaat groeien. Ook is het handig om de vloer onder de olifantsoor in de gaten ook te houden, vanuit de bladeren kan er namelijk water druppelen.

 

Goede zorgen

Omdat de stoere Alocasia cucullata tropische omstandigheden is gewend, heeft hij wel wat extra goede verzorging nodig. Als je deze tips volgt, geeft hij je er prachtige bladeren voor terug!

  • Zorg ervoor dat de potgrond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat het té nat wordt en de wortels in het water staan.
  • Voeg in de zomermaanden om de twee weken wat vloeibare plantenvoeding toe aan het gietwater.
  • De tropische plant houdt van vochtige lucht. Zet hem daarom niet te dicht bij de verwarming en besproei de bladeren regelmatig met wat water. Dit voorkomt ook spint.
  • Het is normaal als er bladeren afsterven. De Alocasia cucullata maakt in het voorjaar gewoon weer nieuwe bladeren aan.
  • Knip eventueel lelijke bladeren zo dicht mogelijk bij de steel af.

 

Good luck!

Hoewel het sap van de Alocasia cucullata licht giftig is en je moet uitkijken met kleine kinderen en huisdieren, wordt hij ook gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. De plant is in onder meer Thailand zelfs symbool voor succes en geluk!

 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...