Scindapsus pictus: vraagt weinig, geeft veel!

Scindapsus pictus: vraagt weinig, geeft veel!

De Scindapsus pictus is zowel een klimplant als een hangplant. Hij groeit bovendien lekker snel, heeft goede luchtzuiverende eigenschappen én vraagt daar alleen maar een makkelijke verzorging voor terug.

 

Hangen of klimmen?

Donkergroene, hartvormige bladeren met leuke, haast lichtgevende zilverwitte vlekjes: dat is de Scindapsus pictus. De klimmer wordt ook wel zilverrank genoemd en komt oorspronkelijk voor in bosrijke gebieden in Zuidoost-Azië waar hij met luchtwortels in bomen groeit en in rap tempo vele meters hoog kan worden. Bij jou thuis of op kantoor kun je deze snelle groeier niet alleen als staande kamerplant tegen een stam of (mos)stok laten opklimmen, maar ook als hangplant ophangen of bijvoorbeeld op een kast zetten. Geniet van de lange uitlopers vol glanzende bladeren die losjes naar beneden groeien.

 

Overal thuis

Je kunt de Scindapsus op veel plekken neerzetten of ophangen. Hij houdt van een lichte plek, maar niet van direct zonlicht. Als het zilverkleurige vlekkenpatroon wat minder helder en het blad groener wordt, staat de plant mogelijk te donker. Als de bladeren gelig kleuren, krijgen ze misschien te veel licht, of de potgrond is te nat. De Scindapsus pictus heeft bovendien zeer goede luchtzuiverende eigenschappen, dus het is zeker ook een prima plant voor op de slaapkamer. Laat alleen je hond of kat er niet aan knabbelen, want hij is licht giftig.

 

Gek op water

Met een beetje goede zorg, groeit je zilverrank lekker door. Zo pak je het aan:

  • Houd de grond altijd licht vochtig door 1 tot 2 keer per week water te geven. Voel eerst even of de grond al droog is.
  • Voeg in de lente en zomer eens in de twee weken wat kamerplantenvoeding toe aan het gietwater.
  • De tropische plant houdt er bovendien van als je hem af en toe met wat water besproeit.
  • Snoeien is niet nodig, maar lelijke bladeren en te lange bladslingers kun je wel gewoon afknippen.
  • Draai de plant regelmatig een slagje. Dan blijft hij vol aan alle kanten.

 

Schattige Scindapsus stekjes

Uiteinden van te lange stengels kun je eventueel stekken. Knip een stengel af, mét blaadje en het begin van een luchtwortel, zet het stekje in water en na enkele weken heb je al wat langere wortels. Zet nu het stekje in stekgrond en het groeit vanzelf uit tot een volwassen zilverrank!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...