Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die uit zes grote bladeren bestaan in warme, intense kleuren: van fris paars of koolrood tot lichtroze of smetteloos wit. Frivool meerkleurig komt ook veel voor, zoals roze met lila of een paarse bloem met een subtiel wit randje. Het zwoele, wat kruidige luchtje, van de satijnzachte bladeren met gezaagde randjes verhoogt de aantrekkelijkheid van deze Franse schoonheid.

 

Afrikaanse roots

De langbloeiende Pelargonium grandiflorum heeft Franse flair, maar haar oorspronkelijke, wilde roots liggen vooral in zuidelijk Afrika, waarvandaan ze begin zeventiende eeuw werd geïmporteerd naar Europa. Ze behoort eigenlijk niet tot de ‘echte’ geraniums maar tot de Pelargonium. De bovenkant van de vrucht heeft een lange, snavelachtige vorm en de soort is daarom, net als geraniums, ingedeeld onder de familienaam Ooievaarsbek.

 

Zonaanbidster

De Franse geranium groeit als een kleine struik van maximaal 30-40 cm, met stevige, rechte stengels, ideaal voor in een pot of plantenbak. Ze houdt absoluut niet van nachtvorst, dus zet haar pas op je balkon of terras als het aangenaam weer is. Ze doet het goed op een lekker zonnig plekje of in halfschaduw en bloeit van mei tot in september. Zet de plant eventueel in een ruime kweekpot in de volle grond, dan kun je haar aan het eind van de zomer makkelijk uitgraven.

 

Ze blijft maar bloeien

De Franse Geranium is een makkelijke en dankbare plant die met deze verzorgingstips extra lang bloeit:

  • Gun de plant een lichte, beschutte plek en geef regelmatig water. Giet niet op de bladeren maar op de potaarde; zo voorkom je schimmelvorming.
  • Haal vergeelde bladeren en uitgebloeide bloemen weg, dan maakt de plant vanzelf nieuwe aan.
  • Geef om de twee weken wat extra plantenvoeding.
  • Snoei de plant terug tot zo’n 10 centimeter en bewaar haar tijdens de winter in een koele ruimte bij ongeveer 12°C . Dan bloeit ze, met een beetje zorg, in de lente weer op.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...
Hangertje hangertje aan de wand...

… wie is je allermooiste plant? Bij GroenRijk zijn deze week weer diverse wandhangers binnengekomen. Ze zijn goed gevuld met divers perkgoed, zoals Vlijtig Liesje, Lobelia en Calibrachoa. Ook zijn er schitterende hangers met een combinatie van verschillende bloeiers. Waar de Bacopa rijkelijk over de rand gutst, zoekt de Verbena juist weer de hoogte op. Dat geeft het speelse effect waar een zomertuin om vraagt!

 

Snel kleur aan de...

Lees meer...