De luchtzuiverende lepelplant

De luchtzuiverende lepelplant

Met haar groene, glimmende bladeren, roomwitte aar en spitse schutblad is de Lepelplant echt een beauty. Maar je zou deze plant tekort doen als je haar alleen beoordeelt op haar uiterlijk. De Lepelplant heeft namelijk nog meer in huis en staat bekend om haar luchtzuiverende karakter. In die zuivere lucht voel jij je lekkerder en presteer je beter. Adem in, adem uit.

Lekker luchtvochtig

De Lepelplant komt van ver, namelijk uit het regenwoud rond de Amazone in Zuid-Amerika en dan met name uit Colombia en Venezuela. In dat regenwoud ontwikkelde ze haar voorkeur voor een hoge luchtvochtigheid. In 1870 werd de Lepelplant in Europa geïntroduceerd, waarmee haar zegetocht in Europese huiskamers en kantoorpanden begon.

Verzorging van de Lepelplant

Zet de Lepelplant op een lichte of schaduwrijke plaats en geef haar elke week flink water, tegen natte voeten heeft deze plant geen bezwaar. Keertje vergeten? Geen probleem, de plant is veerkrachtig en knapt meteen na een gietbeurt weer op. Jouw Lepelplant gedijt het beste tussen de 15 en 23⁰ Celsius. Ze bloeit tussen de vier tot tien weken, om daarna een paar weken te rusten. Na zo’n twaalf weken komen aan de nieuw ontwikkelde scheuten weer schutbladeren.

Leuk om te weten:

  • Lepelplant staat bekend als vredestichter: de witte bloem staat symbool voor de witte vlag die internationaal wordt gezien als signaal van een wapenstilstand.
  • Je komt de Lepelplant tegen in veel variëteiten, van mini tot extra-large.
  • Met een luchtzuiverende Lepelplant op je bureau zorg je voor een gezond werkklimaat, en dus een hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim.
  • De plant komt uit de Araceafamilie (aronskelkachtigen), net als de Anthurium.
  • De Lepelplant is ook heel geschikt om in de badkamer neer te zetten.
  • Krijgen de blaadjes van jouw Lepelplant in de winter bruine puntjes? Dan is de lucht waarschijnlijk iets te droog. Een plantenspuit doet wonderen.
  • Je Lepelplant heeft het in de zomer ook buiten naar haar zin. Zet haar dan wel op een beschutte plek in de schaduw.
  • Vaak zien mensen de witte schutbladeren aan voor bloemen, maar de bloemetjes van de Lepelplant zijn minuscuul en zitten op de bloeikolf (aar).
     
Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Top 5 kamerplanten voor een gezondere leefomgeving

We weten allemaal dat planten onze ruimtes opfleuren, maar wist je dat ze ook een enorm positieve invloed hebben op je gezondheid? Sommige kamerplanten verbeteren de luchtkwaliteit, verminderen stress en kunnen zelfs je slaap bevorderen.

Lees meer...
tuintips
Samen zaaien, samen oogsten: tips voor een makkelijke moestuin met kinderen

Een moestuin starten met kinderen? Dat is niet alleen hartstikke leerzaam, maar ook ontzettend leuk! Wij hebben de tips & tricks voor een succesvolle oogst.

Lees meer...
Vrolijke violen

Hoe kun je de lente beter aftrappen dan met een bakje violen? Ze zijn kleurig en bloeien uitbundig. Viooltjes zier er fragiel uit, maar ze kunnen juist veel hebben. Bij GroenRijk vind je de grootbloemige F1 violen én de schattige Viola cornuta in allerlei kleuren en kleurcombinaties. Volop keus dus! 

Veel soorten

Er bestaan ruim 400 verschillende soorten violen in allerlei kleurschakeringen. De grootbloemige F1-Hybriden (Viola F...

Lees meer...